La nostra història

 
 El projecte de l’Associació l’Escoleta dels Encants va néixer l’any 2012 del desig i la necessitat d'algunes famílies, mestres i acompanyants   de l'Escola dels Encants de crear un espai d'acompanyament respectuós per a infants de 14 mesos a 3 anys.
 
 L'Escoleta dels Encants és un dels projectes pioners i amb més recorregut, en la criança respectuosa en l'etapa 1-3 de Catalunya.

 Després de mesos d'intens treball, l'Escoleta es va posar en funcionament el curs 2013-2014 a l'antic local de l'Ombeliqo, al carrer del Clot. Al   moment de la seva creació el projecte va comptar amb 8 famílies i dos acompanyants.

 Uns mesos més tard es van incorporar al projecte l'Òscar i la Sara, que van passar a formar part de l'equip pedagògic, i que han sustentat el projecte   des dels inicis fins al curs 2015-16.

 Durant el nostre segon curs va ser temps per consolidar i veure que a mesura que el projecte creixia s'obrien noves necessitats que   implicaven un canvi d'espai.

 Amb el curs 2015-2016 vam estrenar un espai propi que ens omple d'il·lusió i ens ofereix el millor marc per assentar-nos i seguir evolucionant.
 
 A l'any 2016, cinquè any del projecte s'inicia una nova etapa,  amb un equip pedagògic nou. L'Oscar i la Sara inicien importants canvis vitals i   deixen el relleu de l'Escoleta a l’Helena, ella va estar present des dels inicis i ara agafa amb il.lusió la gestió i direcció pedagògica del projecte. 
 
Actualment continuem creixent amb força!!!

 

Què és l'Escoleta dels Encants?

L’Escoleta dels Encants és un lloc pensat per els infants. Un espai per gaudir, descobrir, experimentar, observar, construir, desfer, provar, un espai per jugar individual i col·lectivament de manera lliure i no dirigida.


És un projecte viu i en constant moviment que no està lligat a cap teoria concreta. El construïm a partir dels coneixements i les experiències pròpies, i també ens nodrim de certs elements que ens motiven d’altres iniciatives pedagògiques. Com a pilars importants la Pedagogia Sistèmica, C.N.V ( comunicació noVioneta), Emmi Pikler, Educació creadora, Rebeca Wild, Pedagogia Waldorf, Maria Montessori.


L'eix fonamental del projecte és el respecte cap a l'infant i el moment personal i evolutiu en què es troba. Famílies i acompanyants cuidem, acompanyem i acceptem les seves necessitats i els seus sentiments, sense judicis ni comparacions.


Els adults afavorim un entorn preparat i adequat a les necessitats dels petits i petites, ens mostrem observadors i la nostra presència és atenta i amorosa perquè pensem que ells i elles són els veritables protagonistes del seu aprenentatge. Les ganes descobrir, experimentar i entendre el món que els envolta sorgeixen d’una necessitat i curiositat innata i espontània, la cuidem perquè continui intacta i saludable.

 

Qui som? L'Escoleta dels Encants està formada per les famílies, les acompanyants i els petits i petites, que junts, compartim vivències que ens enriqueixen i ens fan créixer com a individus i com a comunitat, junts sumem més. El nostre projecte vol ser un suport per la  familia, per ajudar a conciliar la vida familiar, laboral, personal amb aquest moment tant bonic i a vegades també intens que és la criança. 

 

     L'Equip

 Actualment l'equip de l'Escoleta està format per l'Astrid i l'Helena.

L'Helena assumeix la tasca d'acompanyant al projecte, la gestió, administració i direcció pedagògica del projecte, i l'Astrid la tasca d'acompanyant i suport pedagògic. Tenim voluntàries durant tot el curs per donar suport logístic.

 helena

Helena

Vaig rebre una educació un xic alternativa i un pèl revolucionària en el temps de la meva infantesa, basada en la pedagogia Waldorf, Montessori, Freinet i l'educació activa, en una Escola del CEPEPC, que ha marcat la meva manera d'entendre l'acompanyament, respectant els ritmes i processos vitals de cada persona.

En la meva edat adulta he seguit aquest camí buscant alternatives formatives, centrant-me en l'acompanyament emocional, a través de la Teràpia Gestalt, la Pedagogia Sistèmica, les Constel·lacions Familiars, Comunicació NoViolenta,

La meva maternitat, fa catorze anys, va portar de la mà descobertes i oportunitats meravelloses també en l'àmbit laboral, començant per treballar com educadora en un dels primers projectes d'educació lliure de Barcelona. Anys després l'Escola dels Encants em va contractar per dissenyar un nou projecte pedagògic a l'Espai del Migdia, més afí amb la línia pedagògica de l'escola. Vaig treballar-hi durant anys com a coordinadora pedagògica. El meu camí va continuar com a educadora en projectes relacionats amb la criança respectuosa i a escoles de nova creació donant assessorament pedagògic a l'espai del migdia. Paral·lelament treballant al Departament Cultural i Pedagògic del CaixaForum, durant disset anys, creant i facilitant tallers de dansa i art per infants.

Em considero una educadora experiencial,amb un recorregut de més de vint anys, he après de la vida, del fer en la pràctica, de l'aprendre observant als infants i treballant amb grans educadores i educadors pioners i referents en l'Educació lliure o viva com la coneixem actualment.

Fa quatre anys em van oferir agafar el relleu de l'Escoleta dels Encants. Em sento profundament agraïda i privilegiada per aquesta oportunitat.
Actualment sóc la Presidenta de l'Associació l'Escoleta dels Encants, directora pedagògica, educadora i gestora de l'Escoleta.
Compagino la meva dedicació a l'Escoleta, amb sessions de Moviment Creatiu i Psicomotriu, formacions i assessorament pedagògic a professionals de l'educació, i acompanyament emocional i pedagògic a famílies en la seva maternitat i paternitat.

Educadora Infantil especialitzada en acompanyament emocional. Terapeuta Gestalt Infantil ( reconeguda per la AETG, Associacó Espanyola de Terapia Gestalt) / Pedagogia Sistèmica i Moviment Creatiu i Psicomotriu

 
astrid
Astrid

“Per a mi l’acompanyament respectuós és una manera de viure la criança desde una mirada de respecte cap els infants, cap el món i cap a una mateixa.”

La meva trajectòria professional, passa per diferents experiències relacionades amb l’educació infantil i la criança respectuosa en projectes d’arreu del món.

Sempre m'ha agradat treballar amb infants  però fer-ho segons els paràmetres de l'educació tradicional no em conectava amb el que sentia, que era acompanyar desde el respecte, així que vaig començar a investigar i a formar-me en diverses pedagogies respectuoses, fent cursos, pràctiques, voluntariats i finalment formant part de diversos projectes que han anat marcat el meu camí com a acompanyant.
 
Aquestes vivències fan que la meva manera d’acompanyar als infants sigui desde la presència i el no intervencionisme, adoptant una postura de respecte, amor i contenció,  i posant així una mirada atenta per tal de cobrir les seves necessitats i d’oferir recursos per al ple desenvolupament harmònic del seu ser (cos, ment, ànima i cor).Per altre banda, ser mare i viure el part i la criança d’una manera conscient i respectuosa m’ha permès experienciar amb el meu fill les meravelles d’aquest acompanyament amorós podent gaudir així d’una vida plena d'aprenentatges i de construcció personal.
 
 
Les famílies

Les famílies han estat un motor clau per engegar i donar l'empenta necessària per arribar fins on som ara. Van treballar amb i força i l·lusió per garantir el bon funcionament intern i logístic durant els primers anys de vida de l'Escoleta. I n'estem molt agraïdes!

Actualment, les educadores gestionen tot el funcionament de l'Escoleta i les famílies continuen formant part activa del projecte en la mesura que els hi ve de gust. 

 

Els infants

El grup d'infants ha anat variant al llarg d'aquest anys. Actualment  aquest curs hem reduït a 14 famílies, de les 21 que erem, per garantir el màxim la seguretat de totes.

La ratio reduïda (1-4) és un dels trets diferencials del nostre projecte, per garantir una atenció individualitzada, i així respectar els seus ritmes, necessitats emocionals, de joc i moviment.

A l'Escoleta oferim diferents modalitats de plaça, per adaptar-nos a les diferents necessitats familiars, 3, 4 i 5 dies, i dues places amb horari reduït de 9:00 a 12:30, per les famílies que volen viure l'Escoleta menys estona i anar a dinar a casa.