La nostra història

 

 
El projecte de l’Associació l’Escoleta dels Encants va néixer l’any 2012 del desig i la necessitat d'algunes famílies, mestres i acompanyants de l'Escola dels Encants de crear un espai d'acompanyament respectuós per a infants de 14 mesos a 3 anys.
Després de mesos d'intens treball, l'Escoleta es va posar en funcionament el curs 2013-2014 a l'antic local de l'Ombeliqo, al carrer del Clot. Al moment de la seva creació el projecte va comptar amb 8 famílies i dos acompanyants.
Uns mesos més tard es van incorporar al projecte l'Òscar i la Sara, que van passar a formar part de l'equip pedagògic, i que han sustentat el projecte des dels inicis fins al curs 2015-16.
Durant el nostre segon curs va ser temps d'afiançar-nos i de veure que a mesura que el projecte creixia s'obrien noves necessitats que implicaven un canvi d'espai
Amb el curs 2015-2106 estrenem un espai propi que ens omple d'il·lusió i ens ofereix el millor marc per assentar-nos i seguir evolucionant.
En el cinquè any del projecte d'Escoleta s'inicia una etapa,  amb un equip pedagògic nou. L'Oscar i la Sara inicien importants canvis vitals i deixen el relleu de l'Escoleta a l’Helena i la Mònica, que continuaran fent créixer amb il·lusió aquest projecte d'Escoleta amb unes arrels molt fermes.  

Què és l'Escoleta dels Encants?

L’Escoleta dels Encants és un lloc pensat per els infants. Un espai per gaudir, descobrir, experimentar, observar, construir, desfer, provar, un espai per jugar individual i col·lectivament de manera lliure i no dirigida.
És un projecte viu i en constant moviment que no està lligat a cap teoria concreta. El construïm a partir dels coneixements i les experiències pròpies, i també ens nodrim de certs elements que ens motiven d’altres iniciatives pedagògiques. Com a pilars importants la Pedagogia Sistèmica, C.N.V ( comunicació noVioneta), Emmi Pikler, Educació creadora, Rebeca Wild, Pedagogia Waldorf, Maria Montessori.
L'eix fonamental del projecte és el respecte cap a l'infant i el moment personal i evolutiu en què es troba. Famílies i acompanyants cuidem, acompanyem i acceptem les seves necessitats i els seus sentiments, sense judicis ni comparacions.
Els adults afavorim un context preparat i adequat a les necessitats dels petits i petites, ens mostrem observadors i la nostra presència és atenta i amorosa perquè pensem que ells i elles són els veritables protagonistes del seu aprenentatge. Les ganes d’aprendre, descobrir, experimentar i entendre el món que els envolta sorgeix d’una necessitat i curiositat innata i espontània.

 

Qui som?

L'Escoleta dels Encants està formada per les famílies, les acompanyants i els petits i petites, que junts, compartim vivències que ens enriqueixen i ens fan créixer com a individus i com a comunitat, junts sumem més. El nostre projecte vol ser un suport per la familia, per ajudar a conciliar la vida familiar, laboral, personal amb aquest moment tant bonic i a vegades també intens que és la criança. 

 

Les acompanyants

 equip

 
Actualment a l'Escoleta l'equip d'acompanyants està format per tres educadores ( l'Helena, la Mònica, l'Astrid ) i una quarta educadora (l'Anna) que està fent pràctiques tot el curs.

 

helena
Helena

Vaig rebre una educació un xic alternativa i un pèl revolucionària en el temps de la meva infantesa, basada en la pedagogia Waldorf, Montessori, Freinet i l'educació activa, en una Escola del CEPEPC, que ha marcat la meva manera d'entendre l'acompanyament, respectant els ritmes i processos vitals de cada persona.

En la meva edat adulta he seguit aquest camí buscant alternatives formatives, centrant-me en l'acompanyament emocional, a través de la Teràpia Gestalt, la Pedagogia Sistèmica, les Constel·lacions Familiars, Comunicació NoViolenta,

La meva maternitat, fa catorze anys, va portar de la mà descobertes i oportunitats meravelloses també en l'àmbit laboral, començant per treballar com educadora en un dels primers projectes d'educació lliure de Barcelona. Anys després l'Escola dels Encants em va contractar per dissenyar un nou projecte pedagògic a l'Espai del Migdia, més afí amb la línia pedagògica de l'escola. Vaig treballar-hi durant anys com a coordinadora pedagògica. El meu camí va continuar com a educadora en projectes relacionats amb la criança respectuosa i a escoles de nova creació donant assessorament pedagògic a l'espai del migdia. Paral·lelament treballant al Departament Cultural i Pedagògic del CaixaForum, durant disset anys, creant i facilitant tallers de dansa i art per infants.

Em considero una educadora experiencial,amb un recorregut de més de vint anys, he après de la vida, del fer en la pràctica, de l'aprendre observant als infants i treballant amb grans educadores i educadors pioners i referents en l'Educació lliure o viva com la coneixem actualment.

Fa quatre anys em van oferir agafar el relleu de l'Escoleta dels Encants. Em sento profundament agraïda i privilegiada per aquesta oportunitat.
Actualment sóc la Presidenta de l'Associació l'Escoleta dels Encants, directora pedagògica, educadora i gestora de l'Escoleta.
Compagino la meva dedicació a l'Escoleta, amb sessions de Moviment Creatiu i Psicomotriu, formacions i assessorament pedagògic a professionals de l'educació, i acompanyament emocional i pedagògic a famílies en la seva maternitat i paternitat.

Educadora Infantil especialitzada en acompanyament emocional. Terapeuta Gestalt Infantil ( reconeguda per la AETG, Associacó Espanyola de Terapia Gestalt) / Pedagogia Sistèmica i Moviment Creatiu i Psicomotriu

 
monica
Mònica
Acompanyar els infants en les seves experiències de vida és la meva pràctica de creixement personal desde fa més de 10 anys. Les bases del meu acompanyament s’han establert en els meus dos maternatges, en les meves formacions en psicomotricitat Acouturier, comunicació noViolenta, pedagogia sistèmica, en les meves experiències al GrupGemma, Circ De Puces, laMamateca, llars mares de dia, escola Congrés-Indians i escola Entença.
 
La meva vessant espiritual desde la meva infància i la consicència corporal assolida a la maduresa m’ha permet establir un contacte honest i amorós amb mi mateixa. Això em permet connectar amb les persones amb empatia ii comunicar-me amb elles amb claredat i respecte.
 
La meva pràctica s’enfoca en ser testimoni de les experiències dels infants, i en acompanyar -los en el procés d’assolir les responsabilitats que els hi corresponen i assumint les meves, acollint les emocions que es desperten en el procés. Reubicant i integrant a la vegada allò que es desperta en mi, per poder a estar disponible i present.
 
En paral.lel a la meva tasca d’educadora a l’Escoleta, facilito tallers de comunicació noViolenta per a adults i formacions pedagògiques per a professionals de l’educació. La meva llicenciatura en disseny d’espais i el coneixement dels espais-ambient Reggio Emilia, em permet fer servir l’espai educatiu com a recurs pedagògic en si mateix i ofereixo el meu servei professional d’arquitectura i pedagogia a espais d'aprenentatge.
 
astrid
Astrid

“Per a mi l’acompanyament respectuós és una manera de viure la criança desde una mirada de respecte cap els infants, cap el món i cap a una mateixa.”

La meva trajectòria professional, passa per diferents experiències relacionades amb l’educació infantil i la criança respectuosa en projectes d’arreu del món.

Sempre m'ha agradat treballar amb infants  però fer-ho segons els paràmetres de l'educació tradicional no em conectava amb el que sentia, que era acompanyar desde el respecte, així que vaig començar a investigar i a formar-me en diverses pedagogies respectuoses, fent cursos, pràctiques, voluntariats i finalment formant part de diversos projectes que han anat marcat el meu camí com a acompanyant.
 
Aquestes vivències fan que la meva manera d’acompanyar als infants sigui desde la presència i el no intervencionisme, adoptant una postura de respecte, amor i contenció,  i posant així una mirada atenta per tal de cobrir les seves necessitats i d’oferir recursos per al ple desenvolupament harmònic del seu ser (cos, ment, ànima i cor).Per altre banda, ser mare i viure el part i la criança d’una manera conscient i respectuosa m’ha permès experienciar amb el meu fill les meravelles d’aquest acompanyament amorós podent gaudir així d’una vida plena d'aprenentatges i de construcció personal.
 
anna
Anna
Sóc l’Anna,
 
Ja fa més de deu anys que estic en contacte amb infants de totes les edats encara que la meva trajectòria professional dins d’una escola va començar fa quatre anys com a mestra d’escola bressol d’un poble proper al meu. Allà les companyes van ser les meves mestres juntament amb els infants: aprendre amb ells i d’ells és el més bonic d’aquesta vocació.
 
Des del principi vaig comprendre que els meus estudis es quedaven curts i és per això que segueixo formant-me constantment amb interessos clars cap a la mirada respectuosa d’infant i de joc autònom d’Emmi Pikler, la importància de la documentació amb influències de Gino Ferri, els espais de Reggio Emilia amb aportacions segons la visió del tallerista Mimmo Spaggiari, la pedagogia sistèmica i la neuroeducació.
 
En un moment on la meva vida estava repleta de canvis vaig aprofitar l’oportunitat per trobar nous camins i va ser quan vaig veure que des de l’Escoleta oferien la possibilitat de fer un voluntariat. Endinsar-me en aquest projecte que més endavant, vaig poder formar-hi part com a educadora, m’ha permès conèixer la mirada cap a l’educació lliure i l’escola viva.
 
Com expressava Loris Malaguzzi, acompanyar infants significa poca certesa i moltes incerteses però cal seguir cercant el llenguatge de la meravella que perdura en els ulls i en la ment de tots ells… Que aquesta cerca constant no acabi mai! 

Les famílies

Les famílies han estat un motor clau per engegar i donar l'empenta necessària per arribar fins on som ara. Van treballar amb iforça i l·lusió per garantir el bon funcionament intern i logístic durant els primers anys de vida de l'Escoleta. I n'estem molt agraïdes!

Actualment, les educadores gestionen tot el funcionament de l'Escoleta i les famílies continuen formant part activa del projecte en la mesura que els hi ve de gust. 

 

Els infants

El grup d'infants ha anat variant al llarg d'aquest anys. Actualment sóm un grup de 21 famílies, no tots els infants venen els 5 dies de la setmana, el dia a dia a l'espai totes les hores són entre 16-19 infants, quatre educadores, tres educadores referents i una educadora en pràctiques tot el curs. Així que la ratio està entre quatre o cinc infants per acompanyant. La ratio reduïda és un dels trets diferencials del nostre projecte, per garantir una atenció individualitzada, i així respectar els seus ritmes, necessitats emocionals, de joc i moviment.

A l'Escoleta oferim diferents modalitats de plaça, per adaptar-nos a les diferents necessitats familiars, 3, 4 i 5 dies, i dues places amb horari reduït de 9:00 a 12:30, per les famílies que volen viure l'Escoleta menys estona i anar a dinar a casa.